Kaya tuzu hakkında argümantasyon yetersizliği başlıklı yazımıza geçmeden önce malumunuz 2016 yılına girdik. Tüm müşteri ve takipçilerimizin yeni yılını tebrik ederiz.
Farkında mısınız bilemiyoruz ancak kaya tuzu konusunda son bir aydır saygın kişi ve kurumlarca yapılan açıklamaların büyük bir bölümü tutarlılık taşımıyor. Bu yazımızda Kasım 2015'ten 2016 yılının başına kadar resmi kurum ve saygın kişilerce kaya tuzu ile ilgili açıklamalar dikkate alınacaktır. Bu açıklamalar objektif şekilde ele alınacak olup hangisi ya da hangilerinin doğru ya da yanlış olduğuna ilişkin olumlu ya da olumsuz görüş beyan edilmeyecektir. Bu yazımızda ki asıl amacımız açıklamalar arasında ki çelişkilere dikkat çekmek ya da kaya tuzu hakkında argümantasyon yetersizliği olduğunu ortaya koymak olacaktır. Aşağıda kaya tuzu ile ilgili açıklamalar birbirinden belirli mesafede uzak olduğu için doğadır ki kaya tuzu konusunda ki tüm ifadelere katılamayız.Elbette ki bazı ifadelere tamamen veya kısmen katılacağız. Ancak cankirituzlamba.com olarak hiçbir görüşü ya da açıklamalayı ötekileştirmeyeceğiz aksine tüm açıklamalara saygı duymaktayız ve duyacağız. Yapılan bu açıklamaları kronolojik sıraya göre yapacağımızı şimdiden belirtelim:
Kaya tuzu konferansı başlıklı yazımızda da ayrıntılı şekilde yer aldığı üzere Prof. Dr. Canan Karatay tarafınca rafine edilmemiş yani kaya tuzu mağarasında ki doğallığını koruyan kaya tuzu tavsiye edilmektedir. Prof. Dr. Canan Karatay tarafından dinlediklerimiz ve okuduklarımızdan yola çıkarak yapılan açıklamaların %100 olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Prof. Dr. Canan Karatay açıklamasında insan vücudunun 92 farklı minerale ihtiyaç duyduğunu ve kaya tuzu ile bu minerallerin 84'ünün karşılandığını ifade etmiştir. Prof. Dr. Canan Karatay kaya tuzu kaya tuzunda bu 84 mineralden insan vücudu için makro düzeyde gerekli olan kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum, bakır elementlerinin yer aldığından bahsetmiştir. Kaya tuzu ile ilgili açıklamalarını zeytin ağacı ile destekleyen Karatay, zeytin ağaçlarının asırlarca yaşadığını ve kayalardan beslendiğini ifade etmiştir.
Aşağıda Türk Halk Sağlığı Kurumu'nun kaya tuzu ile ilgili açıklamaları yer alacaktır ancak bu açıklamalar Çankırı Valisi Vahdettin Özcan'ın girişimiyle '' yanlış ve yanıltıcı bilgiler içerdiği'' ileri sürülerek sayfadan kaldırılmıştır. İşte Türk Halk Sağlığı Kurumu tarafınca yayımlanıp daha sonra sayfadan kaldırılan ''Kaya Tuzu Hakkında Gerçekler'' başlıklı raporda yer alan açıklamalar özet olarak aşağıdaki gibidir:
Kaya tuzu içerisinde insan sağlığı için oldukça riskli olan ve atom bombası yapımında kullanılan plütonyum yer almaktadır,
Talyum ve Radyum( yani radyasyon adı verilen ışın içermesi nedeniyle kanser yapıcı etkisi bulunmaktadır) gibi maddeler içermektedir,
Kaya tuzunun büyük bir bölümünü sodyum oluşturmaktaır ki sodyumun sofra tuzu gibi fazlaca tüketilmesi kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Bütün bu açıklamaların ardından yayından kaldırılan raporda, kaya tuzunun sağlık açısından yararlı olduğua ilişkin bilimsel yayın olmadığından bahsedilmiştir. Ayrıca çok miktarda tüketilen kaya tuzunun hipertansiyon ve kalp yetersizliği gibi rahatsızlıklara neden olacağından bahsedilmiştir.
Ayrıca iyotla zenginleştirilen sofra tuzu halkta mecut olduğu söylenen iyot yetersizliğini önleyebileceğine ilişkin anladığımız kadarıyla rafine edilmiş tuzlarla ilgili olumlu açıklama yapılmıştır. İyot ile ilgili olarak Prof. Dr. Canan Karatay tarafından rafine tuz içerisinde yer alan iyot ''yapay iyot'' olarak tanımlanmıştır.
Çankırı Valiliği girişimi ile kaldırılan rapor konusunda ile Valilik sayfasında kaya tuzu ile ilgili aşağıda ki ifadeler yer almıştır:
Özetlemek gerekirse Çankırı Valiliği, öncelikle Halk Sağlığı Kurumu'nca yayınlanan raporun kaldırıldığından bahsetmiştir ve ilgili ''kaya tuzu hakkında gerçekler'' başlıklı rapor '' kaynağı bilinmeyen rapor'' olarak tanımlanmıştır. İlgili raporun bilimsel verilere dayanmadığı, yanlış ve yanıtıcı bilgiler içerdiği, bilimsel çalışmaya dayanmadığı ve Çankırı Valiliğinin Kaya Tuzu Mağarası Projesine verebileceği zararlar nedeniyle Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığının sitesinde yer alan ve kaya tuzu ile ilgili olumsuz ifadelerin yer aldığı raporun kaldırıldığından bahsedilmiştir.
Kaya tuzu ile ilgili olumlu ya da olumsuz yöndeki açıklamalar bizce şunu gösteriyor ki ülkemizde ne yazıkki kaya tuzu ile ilgili yapılan açıklamaların bir kısmında kanıt yani agümantasyon yetersizliği yaşanıyor. Bu yazıda ifade ettiğimiz gibi amacımız bu duruma dikkat çekmekti.
Bir önce ki blog yazımız '' tuz lambası atölyesi '' başlıklı yazıda tuz lamba yapan kişilerin çalışma şartlarından bahsedilmiştir. Yazımızda kaya tuz lambası yapımının gerçek manada büyük bir emek gerektirdiği vurgulanmıştır.