Kapalı mekanlarda hava kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olan ve ayrıca insan bedenini olumsuz şekilde etkileyen elektromanyetik alanın etkisini azaltan tuz lambalar şehir hayatına mahkum olan herkes tarafından kullanılır hale geldi. İş yerlerinde saatler geçirenlerden yaşam alanlarında kendi ve sevdiklerinin sağlığını düşünenlere kadar geniş bir kesimin kullandığı tuz lamba modelleri ise ortamdaki toz partiküllerini üzerinde toplayarak, solunan hava kalitesini arttığından düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Bu temizlik işleminin düzenli olarak yapılmaması veya lambanın niteliklerine uygun yöntemlerle temizlenmemesi durumunda sağlıklı bir yaşam sürmek için satın alınan tuz lambası aksine üzerinde biriken toz ve bakteriler yüzünden sağlığa zarar veren bir unsura dönüşebilir.
Temizliğin mutlaka düzenli yapılması gereken tuz lambası ortama negatif iyon salarak solunan hava kalitesini iyileştirir. Havadaki pozitif iyon yükünden oluşan elektromanyetik yükün düşmesine yardımcı olan ve elektromanyetik salınımların etkisini de azaltan tuz lamba modelleri bu özelliğiyle ayrıca havada asılı kalan toz zerrecikleri ve bakterileri de çeker. Negatif iyon salınımı esnasında üzerine sürekli toz ve mikroorganizmaları toplayan lamba yüzeyinde belli bir süre sonra yoğun miktarda toz ve mikrop birikir. Temiz olduğundan emin olduğunuz, temiz suyla nemlendirilmiş bir bezle lamba yüzeyini silmeniz biriken kir ve mikropların temizlenmesini sağlayacaktır. Bu temizlik işlemi esnasında bezi kullanırken lamba yüzeyinde fazla bastırmamaya ve bilhassa bezin ıslak değil, nemli olmasına özen gösterilmelidir.
Tuz kristallerinden elde işlenerek üretilen tuz lambalar hassas yapıya sahip mineral bazlı materyaller olduğundan suyla mümkün olduğunca az temas etmelidir. Dolayısıyla tuz lambası yüzeyini temizlemek için kullanılan bezin sırılsıklam ıslak olması ve suyun lamba yüzeyinde birikmesi durumunda suyla temas neticesinde lambada aşınmalar ve çatlaklar oluşabilir. Kullanım ömrünün kısalmasına yol açan bu durumu önlemek için nemli bezle temizlemeden sonra yüzeyin ıslak kaldığını fark ederseniz kuru biz bezle, fazla bastırmadan lambayı kurulamalısınız. Aşınma ve tuz yüzeyin erimemesi için temizlik işlemlerinde kimyasal maddeler kullanmamaya da ayrıca dikkat etmelisiniz. Temiz ve nemli bir bezle, iki günde bir silmek lambanızdan en sağlıklı şekilde istifade etmek için yeterli olacaktır
Bir önceki blog yazımız olan ''sofrada öğütme tuzu nedir, nasıl kullanılır?'' başlıklı blog yazısında sofrada öğütme tuzu, sole tuzu, granül tuz, sofrada öğütme tuzu nasıl kullanılır, sofrada öğütme tuzu niçin kullanılır, tuz değirmeni konularından bahsedilmiştir.
1 Yorum
Dilek Sinem MERTHAN 2017-05-17 Yanıt
Bende yollardır Çankırı tuzu kullanıyorum ve çok memnunum. Hayırlı işleriniz olsun